Vodič za Balkance u Njemačkoj

Uvod

Selite se u Njemačku? Zanima vas procedura/papirologija? Kako otvoriti račun u banci? Kako kupiti njemački broj? O svim tim stvarima se radi u daljem tekstu, precizno i jako subjektivno.

Početkom jula 2020. godine sam se preselio u Njemačku, prošao svu tu papirologiju i odlučio sam da napišem malo uputsvo za sve one što sami hoće da urade isto ovo. Da počnemo lagano…

Prvi dan

Prvo i osnovno je smještaj, to može biti hotel za početak, ali je pametnije tražiti stan čisto iz finansijskih razloga. Za mene je hotel koštao 60€/noć to je oko 1800€/mjesečno, dok se može naći sličan i bolji apartman za trećinu te sume.

Uglavnom imate dvije sedmice da sebi nađete smjestaj jer se morate prjaviti u opštini (Rathaus) u roku od dvije sedmice. I to je prvo što sam ja uradio, prvi radni dan prije posla, otišao sam u Rathaus i pitao za prijavljivanje. Poslali su me u odijel za građane (Bürgeramt) i objasnili kako se rezerviše termin i šta je potrebno od papira. Tačnije, to su samo dva papira, jedan ja popunim a drugi vlasnik stana. Suština je da se termin rezerviše 7 dana unaprijed, tako da je važno ovo uraditi odmah prvu sedmicu.

Isti dan sam kontaktirao i zavod za javno zdravstvo (Gesundheitsamt). Korona je bila aktuelna, a kazne ako dođete nenajavljeno, budete pozitivni i zarazite nekoga reda veličine par hiljada €.

Njemački broj (Nova SIM Kartica)

Za razliku od Bosne, gdje odete na prvi kiosk, kupite novu karticu, ubacite u telefon i sve radi, u Njemačkoj je malo komplikovanije, valjda iz sigurnosnih razloga. Uvijek postoji opcija da izaberete postpaid ili prepaid karticu. Ako ste za postpaid, idete pravo u T-Mobile/O2 i dogovorite paket, telefon i sve. Ja sam se odlučio za običnu karticu na principu dopunjavanja – prepaid. Nakon malo googlanja cijena i paketa uzeo sam Aldi Talk, karticu koju svako može kupiti u Aldi prodavnicama. Prednost je cijena poziva za Balkan (0.29 €/Min) i povoljni paketi interneta (3GB – 6.99€). Dobra opcija je i Lebara, nju preporučujem ako planirate zvati Indiju ili Tursku. Prvo što sam probao bila je T-Mobile prepaid kartica, problem je nastao kad sam ubacio karticu. Da bi kartica radila bilo je potrebno telefon vratiti na fabrička podešavanja/sve izbrisati, što naravno nisam uradio. Nikad prežaljenih 10€.

Aktivacija je malo komplikovana, ukoliko je radite sami, potrebno je da imate dobar internet i pasoš. Sve je napisano u uputstvu koje dodje uz sim karticu. Otvori se sajt ili aplikacija i popune podaci o kartici, vaši podaci iz pasoša i adresa stanovanja. Adresa nije toliko bitna koliko e-mail adresa, jer će vam tamo stići potvrda o aktivaciji. Nakon popunjavanja podataka imate bukvalno video poziv gdje se traži od vas par informacija i da pokažete pasoš. Kada završe registraciju (ovo može trajati više sati) dobijate email da je kartica aktivirana, sada je možete staviti u telefon i ponovo se registrovati za pristup aplikaciji. U aplikaciji imate pregled stanja računa, biranje tarifa/paketa i dopunjavanje.

Ukoliko vam se desi da “Aplikacija nije kompatibilna s vašim uređajem” za bilo koju aplikaciju na Android-u, postoji jedna mala fora kako je ipak instalirati. Otvorite google i kucate: ime aplikacije apk (npr. aldi talk apk). Otvorite sajt kao sto je APKPure i idete download APK. Skinete, instalirate i imate aplikaciju.

Traženje stana

Sada kada imate broj možete kontaktirati i ove što izdaju ili prodaju stanove. Po pravilu, u Njemačkoj za prvi ugovor imate pola godine kao probni period i vrlo vjerovatno vam banka neće dati kredit u tom periodu. Tako da cu ja ovde pisati za iznajmljivanje stana (Mieten) a kasnije možete tražiti i stan za kupiti (Kaufen) na isti princip.

Najpopularniji sajtovi za traženje stana:

Suština je ista, u kategoriji izaberete Immobilien > Mietwohnungen, ukucate lokaciju i tražite šta vam se sviđa. Obratite pažnju na kauciju, namještaj i cijenu kirije. Kirija može biti “hladna” (Kaltmiete) i “topla” (Warmmiete), topla je u suštini hladna + grijanje, struja, voda… (Nebenkosten). Pravilo je i da se prvo uplati kaucija (Kaution/Genoss.-Anteile), obično dvi ili tri hladne kirijije. Ako stan već ima namještaj vlasnik može traziti i da preuzmete namještaj, to znači da morate kupiti taj namjestaj po nekoj njegovoj cijeni. Suština je da se ne zaletite za stan koji ima sve, super izgleda i ima bas povoljnu kiriju. Obično to bude hladna kirija, a namještaj se nudi za par hiljada €.

Termin u opštini

Za termin je potrebno doći na vrijeme i imati sve spremno: pasoš, papir što ste vi popunili (Meldeformular) i onaj što je vlasnik stana popunio (Wohnungsgeberbestätigung). Zanimljivo je jedino pitanje oko religije, ako ste katolik plaćate crkvi porez – odbija se određena suma od bruto plate. Na kraju dobijate papir o potvrdi prijavljivanja (Anmeldebestätigung), sa ovim papirom će vam čak neke banke dozvoliti da otvorite račun, ali kasnije morate priložiti i poreski broj (Steuernummer) koji će vam stici poštom. Suština termina u opštini je poreski broj (Tax Identification Number) i on će vam trebati za osiguranje, račun u banci, ugovor sa poslodavcem i sve ostalo.

Termin u upravi za strance (Ausländerbehörde)

Sada kad imate potvrdu o prijavljivanju (Anmeldebestätigung) možete kontaktirati upravu za strance (Ausländerbehörde) i zakazati termin za boravišnu dozvolu (Aufenthaltserlaubnis). Ovi termini obično budu brzo, ali u mom slučaju je korona sve zakomplikovala i termin je bio za skoro mjesec dana, par sedmica prije isteka vize. Dobio sam preko email-a papir, zahtjev za boravišnu dozvolu, koji sam morao štampati i popuniti. Na njemu je pisalo šta sve treba priložiti:

  • jednu biometrijsku sličicu,
  • izvode zadnje 3 plate,
  • lično se pojaviti i
  • 100€.

Zbog korone nije bilo moguće platiti keš, već se moralo platiti karticom. Platu još nisam bio dobio ali sam predao izvode plata iz Bosne (jer je ista firma), neki papir koji su mi dali iz HR kao dokaz o radu (Tätigkeitsnachweis) i ugovor o radu. Sve ovo je uzeto, kopirano i meni vraćeno opet. Ni sličicu nisam imao, slikao sam se kući i štampao u jednoj prodavnici. Ove male sličice su skupe u foto studiju, 20€ – 4 sličice. Moja preporuka – napravite bometrijskih slika prije polaska, minimalno 4.

Ukoliko ste kao ja aplicirali za vizu za visokokvalifikovani kadar, dobit ćete Blue Card nakon mjesec dana, tačnije od 4 – 6 sedmica. Poštom stigne obaviještenje i pin za aktivaciju. Zakaže se termin, preuzme kartica i onda se aktivira preko neke njihove aplikacije: Ausweis App2.

Račun u banci

Ovo je bila baš teška odluka, dvoumio sam se između Sparkasse i Märkische, ali na kraju odlučio za Commerzbank. Razlog je bio kolega i njegovo iskustvo sa tom bankom, indijac kao indijac, preturao je sav internet i trazio sve što ima free i sa bonusima. Račun je bukvalno besplatan, čak je i kreditna kartica besplatna, samo popunite dodatni zahtjev. Kreditna kartica se koristi za online plaćanje (Amazon, eBay, AliExpress) i sve van Njemačke (plaćanje putarina, dizanje para sa bankomata, sve što je van njemačkog girocard sistema). Korisno je imati, sigurno će se jednom desiti da nešto nije moguće platiti običnom debitnom karticom banke.

Pored svega ovoga postoji bonus od 50€ za nove korisnike, možete se registrovati preko ovoga linka i pri tom unesete kod 7MWVYE u polje Werbecode da dobijete 50€ a i ja neki bonus. Hvala kolegi iz Indije koji je ovo sve otkrio!

Nakon registracije online dobijete dokument koji štampate i nosite u banku da se sve potvrdi i potpiše. U tom dokumentu već piše vaš budući internacionalni broj žiro ručuna, kratko IBAN, koji možete odmah proslijediti poslodavcu. Narednih dana će stizati pisma iz banke u kojima će biti pin za karticu, kod za pristup mobilnoj aplikaciji, debitna kartica i svašta nešto ali sve razdvojeno, naravno iz sigurnosnih razloga. Sada je potrebno samo čekati da “legne plata”.

Zdravstveno osiguranje (Krankenkasse)

Nešto što je meni na zadnjem mijestu bilo, ali bi trebala biti jedna od prvih stavki. Ako radite morate biti i osigurani. Ovo plaća poslodavac, odbija vam se od bruto plate, na vama je samo da odaberete neku Krankenkasse. Ja sam odlučio za TK, pokušao popuniti sve online, ali je bio problem oko odabira prethodnog osiguranja. Morao sam zvati i sve informacije dati preko telefona, zato se sada na njihovoj kartici prezivam Milanowic. Najbolje je otici u poslovnicu i odmah predati i jednu biometrijsku sličicu uz zahtjev, tako je najbrže i najjednostavnije. Može potrajati koju sedmicu dok dobijete karticu, nemojte je samo zaboraviti ako budete išli doktoru.

Vozačka dozvola

Ipak je malo opširnija tema pa sam morao napisati poseban post.

Zaključak

U suštini nije nista komplikovano, samo će biti dosta neobično u početku. Za stvari oko stana se lako možete dogovoriti sa vlasnikom, neki moji prijedlozi su:

  • Struju prijavite kod mark-E,
  • Internet za stan (WiFi) uzmite od T-Mobile,
  • Sanduče za poštu mora biti pristupačno i imati vaše ime.

Neke stvari koje će vas iznenaditi su npr. Rundfunkbeitrag, nešto kao Radio-TV taksa, samo u skroz drugom kontekstu. Obavozno je plaćati tih 17€/mjesečno da bi se finansirali javni emiteri i korektnost vijesti koje prenose, ukratko rečeno izbjegavaju postojanje privatnih tv kanala kao sto je kod nas SNSD-ov RTRS.

Nadam se da će ovaj tekst mnogima pomoći, ja bih volio da mi je neko ovo sve objasnio prije nego što sam se preselio. Hvala na čitanju!

1 thought on “Vodič za Balkance u Njemačkoj”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *