kako dobiti blue card za njemacku

Kako dobiti njemačku vizu za visokokvalifikovani kadar (Blue Card)

Cilj ovog posta je da svima koji napuštaju Bosnu sa “Plavom Kartom” objasnim kako se to radi, kakvi su sve papiri potrebni, koliko to košta i koje moje greške da ne ponavljaju. Napominjem da ovo pišem u januaru 2020. godine i da je jako moguće da će se dosta toga promijeniti u budućnosti.

U suštini, najlakše je na sajtu ambasade provjeriti šta se sve traži. Kod mene je to ovako izgledalo:

Ništa bez važećeg pasoša, diplome fakulteta i ugovora

Morate imati pasoš koji važi 10+ mjeseci, diplomu fakulteta koji je priznat (možete to provjeriti na anabin.kmk.org) i novi ugovor sa platom koja pokriva minimalac naveden u dokumentu sa prethodne slike. Za mene je taj minimalac bio 3.588€ bruto/mjesečno, tako da sa poslodavcem dogovaram takvu platu (3.600€ ili više) u ugovoru. Inače ne ispunjavam uslove za Plavu Kartu i ništa od vize.

Šta tražiti od poslodavca

Ugovor i saglasnost od ZAV. Za ugovor je najpametnije staviti da kreće od trenutka dobijanja vize:

ZAV (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) je neka centrala njihovog biroa za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) za inostrane građane, ta saglasnost izgleda ovako:

Šta raditi sa diplomom

Diplomu treba prvo odnijeti u sud da stave Apostille pečat, neki papir što se zalijepi na pozadini diplome. Ovo sam radio u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, imaju poseban šalter za to i koštalo je 20KM. Nisam stavljao taj pečat na dodatak diplomi, samo na diplomu. Nakon toga je potrebno naći ovlaštenog sudskog tumača za njemački jezik da prevede diplomu, Apostille i izudara svoje pečate na sve to.

Zakazivanje termina

Termin se zakazuje online na stranici ambasade i obično se zakazuje sedam dana unaprijed (za narednu sedmicu). Za mene su termini bili utorkom od 8-9h ili od 9-10h, tako da sam 21.01. zakazao termin za 28.01. u 9h. Pri registraciji termina se unese broj pasoša, e-mail i neki osnovni podaci. Kada se sve unese i pošalje zahtjev, stigne mail sa potvrdom i uputstvom kako popuniti zahtjev za vizu. Ukoliko ne želite sami popunjavati zahtjev postoji agencija bukvalno preko puta ambasade koja to radi, ali za naknadu od 20KM. Ja sam samo grešku napravio oko Reference i stavio osobu iz HR (Referenzperson) umjesto da sam izabrao firmu (Bildungseinrichtung / Firma / Organisation) i dodao njega kao konakt osobu. Ako postoji tako neka sitna greška može vam osoba za šalterom to popraviti. Naravno nema pomoći ako niste popunili datume rođenja roditelja ili dođete bez pola papira. Usput, pouka je onaj list na kraju zahtjeva kojim se kao potvrđuje tačnost upisanih podataka.

Sada ukoliko nemate negdje viška one dvije male sličice za pasoš, morate na slikanje u neki foto studio. To obično košta oko 5KM i dobijete 4 sličice.

Još izvučete izvode sa anabin.kmk.org za studijski smjer i univerzitet. Obavezno ta dva izvoda, ne samo jedan kao što sam ja, pa morao izaći i ponovo donijeti te listove. I sada je sve spremno, fotokopirati sve duplo i provjeriti još jednom dokumentaciju:

 • Pasoš i 2 fotokopije stranice sa podacima,
 • 2 popunjena i potpisana zahtjeva,
 • 2 aktuelne biometrijske fotografije,
 • Ugovor o radu i 2 fotokopije,
 • Diploma sa Apostille pečatom i 2 fotokopije,
 • Prevod diplome i Apostille i 2 fotokopije,
 • Izvod sa Anabin-a za studijski smjer i 2 fotokopije,
 • Izvod sa Anabin-a za univerzitet i 2 fotokopije,
 • 150KM za taksu obrade (plaća se na šalteru) i
 • 25KM za slanje pasoša kući na adresu nakon viziranja (opciono).

Kako otići na termin

Sjesti u auto i gas! Za mene je to po Google Mapama bilo 3h, ali zbog gužve ujutru po gradu, potrebno je obično pola sata više (3h 30min). U navigaciju sam kucao ovaj parking, koji je par metara od ambasade:

Ulaz za vize nije isti kao i glavni ulaz u ambasadu, on se nalazi na čošku anbasade, tačne koordinate ulaza su:

Kada dođete tu imate malo zvonce pored vrata, pozvonite i čekate da neko izađe da vas pusti unutra. Ako nemate sve fotokopirano duplo ili niste popunili zahtjev, preko puta ulice se nalazi agencija koja vam može pomoći oko toga.

Laptop se ne smije nositi, njega morate ostaviti u autu ili kući. Mobilni telefon može, al ga morate potpuno ugasiti i ostaviti u sanduče na ulazu. Ide kontrola kao na aerodromu, što manje stvari u džepovima to bolje. Nakon ovoga idete na prvi sprat, pa kroz velika zelena vrata.

Tu je scena kao u banci, uzmete broj i čekate, idete na šalter predate papire, ostavite otiske prstiju i platite taksu. Ako niste iz Sarajeva, polako, lijevo pored svih šaltera se nalazi “mini DHL office”. Tu platite 25KM i pasoš vam stigne kući kada se to sve završi, da ne bi ponovo dolazili u Sarajevo samo zbog toga.

Koliko se čeka viza

Na šalteru mi je rečeno par sedmica, vjerovatno manje od mjesec dana. Ne znam još tačno, ali kad stigne pasoš dodaću tu informaciju u ovaj pasus. Do tad sretno svima sa Blue Card, nadam se da su ove informacije bile korisne.

Ažuriranje (31.01.2012.)

Danas je kući stigao pasoš sa vizom, bukvalno tri dana!

(OVO NIJE STVARNA VIZA)

83 thoughts on “Kako dobiti njemačku vizu za visokokvalifikovani kadar (Blue Card)”

 1. Pozdrav DraGANE,
  hvala ti na veoma interesantnim i korisnim informacijama.
  KAKO BISMO MOGLI STUPITI U KONTAKT ZA NEKE DODATNE INFORMACIJE KOJE BI MI BILE OD KORISTI?

  lp, armin

  1. Pozdrav ArmINE,
   Ako je nešto generalno, napiši ovde komentar pa mogu dodati u post da i ostali vide. Ako je privatno, provjeri mail ili se javi preko LinkedIn, IG, linkovi su tu kada kliknes na HOME.

 2. pozdrav, ako bi mogli pojasniti to sa raferencom ili kako već. Koga tu navesti? Je li “ok” navesti firmu (u koju se ide raditi) i odgovornu osobu kao komtakt?
  Hvala unaprijed, lp. Eldar

  1. Navodi se ime firme, uz to firma bi trebala imati nekoga ko će vam pomoći oko papira, obično neko iz HR-a. Idealno bi bilo i njegovo puno ime, kontakt i adresu. Tu je i preporučljivo navesti njegov firmin telefon i adresu radnog mjesta. Bilo bi glupo navesti šefa s privatnim brojem telefona i adresom, ali i to se dešava.
   Hvala na čitanju i sretno!

    1. Meni nije pisalo da treba, niti je iko tražio. Potvrda o poznavanju jezika kasnije će biti potrebna za produženje plave karte na period duži od 3 godine.

     1. Vjerovatno ce biti potrebno tamo položiti jezik kao dokaz i želja za integraciju u društvo,odnosno za dobijanje neograničenog boravka Puno hvala na odgovorima.

 3. Nedavno sam i ja prosao navedenu proceduru i dobio plavu kartu. Kako mi je clanak bio od koristi, par izmjena za buduce aplikante.

  1. Potreban je jos jedan dokument, a to je Predsaglasnost od Savezne agencije za rad ILI obrazac „potvrda o zaposlenju radnog odnosa“ / „Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis“.

  2. Moze biti potreban i memorandum firme gdje stoji da je aplikant potreban svojom fizickom prisustnoscu za obavljanje posla.

  3. Donja granica je sada oko 3700 EUR mjesecno.

  4. Termin se moze zakazati maksimalno 2 sedmice unaprijed.

  5. Zbog korone, termin vam moze biti pomjeren ili otkazan, tako da budete spremni i na to.

  6. Uplata za DHL dostavu je obavezna zbog korone.

  7. Vizu sam cekao oko 4 sedmice.

 4. I JA SAM JUCE PROSAO PROCEDURU PLAVE KARTE, SAMO STO SAM JA IMAO I suprugu NAVEDENU KAO OSOBU KOJA IdE SA MNOM.

  Sve gore vec navedeno je to sto je potrebno da ponesete, a tamo gdje sam ja pogrjesio je sledece:

  1. Diploma mora biti ovjerena sa apostile, a ne kopija diplome. Znaci ona orginalna iz tube tvrda diploma, sto meni nije imalo smisla je tako nisu trazili u migracionom odjelu u njemackoj, ali u ambasadi traze.

  2. ugovor mora biti original. ja sam ugovor potpisao tako sto su mi ga poslali mailom, pa sam ja istampao, potpisao, skenirao i vratio nazad. znaci to opet vazi za njih tamo u njemackoj, ali u ambasadi traze orginalni ugovor, tj. neko treba da vam posalje postom potpisan sa njihove strane, da ga vi potpisete i takav predate na uvid.

  3. Ja sam morao raditi validaciju diplome kod kmk, sto je potrajalo ali na kraju su odobrili. ukoliko i vi morate to raditi, kada dobijete njihovo odobrenje morate opet original dostaviti na uvid. Meni su poslali odobrenje mailom, a original poslali regularnom postom i evo vec tri sedmice nije stiglo. u ambasadi su mi priznali kopiju iz maila, ali opet kada budem isao po vizu moram original dostaviti na uvid. tako da vam je moj savjet da odmah sa kmk dogovorite da vam posalju brzom postom.

  4. Ukoliko i vi suprugu navodite, za nju je potrebno sledece:
  – 2 kopije pasosa i 2 slike
  – 2 popunjena zahtjeva za vizu (bez obzira sto ste i vi popunili za sebe)
  – vjencani list (internacionalni) i dvije kopije

  5. Ukoliko niste sigurni kako da popunite zahtjev za sebe i suprugu otidjite u agenciju preko puta ambasade i platite 20km. Isplati se nego da vas vracaju po kopije i ispravke i po pet puta sa saltera.

  1. Hvala na informacijama, zaista su koRisne. Mene jos samo zanima , ako ima ko Da mi odGovori sa sigurnoscu, kolika je minimalna plata za plavu kartu? Jer citam da nije od tolike vaznosti koliko je uGovor bitan tj. Ozbiljan? Da se npr. I sa manjom platom moze ici na plavu kartu?

   1. Pozicija u Njemačkoj mora biti U sKALDU SA bruto godišnjim prihodom od najmanje 56.800 EUR (2021. godine). Za zaposlene u poljima matematike, informatike, prirodnih nauka, tehnike i humane medicine potrebna je bruto godišnja plata od najmanje 44.304 EUR (2021. godine). U takvim slučajevima, njemačka Savezna agencija za zapošljavanje mora odobriti vaš zahtjev za zapošljavanje.

    https://www.make-it-in-germany.com/en/visa/kinds-of-visa/eu-blue-card

  2. Poštovanje,
   zanima me da li se može u zahtjevu za Plavu kratu navesti porodica, suprug i djeca? i da li se može aplicirati odmah za spajanje porodice ukoliko je plava karta u pitanju?
   ili treba da idu ustaljenom procedurom cekanja 6-7 mj za spajanje?

  3. Pozdrav Miroslave, hvala na ovim informacijama. U istoj sam poziciji kao i vi što ste bili, to jest da supruga samnom ide na termin za plavu kartu. U slučaju popunjavanja njenog (supruginog) zahtjeva, koga ste naveli kao referetnu osobu, u mojem slučaju je to moj poslodavac, ali šta je sa njom ako nije zaposlena? Nakon što ste dobili vizu, koji su bili koraci za nju, u smislu produzavanja boravka?

 5. Sanela Kovacevic

  miroslav,na sto ste mislili kad ste napisali validacija diplome kod kmk?jeste nosili uvjerenje o nekaznjavanju,trazi li to ko?

  1. Uvjerenje o nekaznjavanju ne trazi niko.

   Sto se tice validacije diplome mislim na ZAB service koji utvrdjuje da li vasa diploma odgovara nekom od njemackih zanimanja, a to se radi samo u slucaju da je vas univerzitet rangiran kao djelimicno povjerljiv, tj. sa +/- rejtingom.
   Ukoliko vas univerzitet ima rejting +, nema potrebe za provjerom, a ukoliko je – onda vam nece priznati diplomu.

   To mozete provejriti na anabin sajtu ovde: https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html

   1. Moj je nažalost H+/-. Sada imam pitanje: da li mogu predati zahtjev i naknadno dostaviti rezultat provjere kod kmk, ili prvo moram to dobiti da bih uopste pristupio terminu?

   2. Pozdrav,

    prije svega hvala mnogo na korisnim informacijama i autoru članka i ostalim učesnicima. Ja upravo počinjem sa svime što me sljeduje za dobijanje Plave karte. Malo me buni ovaj podatak koji ste naveli, ako je diploma H+, što je kod mene slučaj i pripadam grupi deficitarnih zanimanja, da nema potrebe za provjerom diplome? Može li mi neko to pojasniti? U kojem smislu nema potrebe za provjerom? Da li to znači da je ta diploma 100% priznata i da samo trebam da napravim ekvivalenciju iste i da li je ta ekvivalencija neophodna prije potrage za poslom ili taj postupak mogu uraditi naknadno?
    Hvala

    1. Za diplome koje su H+ je potrebno samo staviti apostile, prevesti i odštampati izvode sa anabin kmk za univerzitet i smjer (ne fakultet!) u 2 primjerka.

 6. Hvala na odgovoru..a za partnera i djecu,u dijelu reference..jel se stavljaju isti podaci kao sto sam na svom zahtjevu(ime ,adresa klinike i sl.)?

 7. AllmanbroThers

  Pozdrav svima! Da li Se nekom desilo u skorije Vrijeme da ceka vizu za VisOkoKvalifikovani kadar (ista kaTEgorija kao plava karta) duze od mjesec dana? PrEdala sve dokumente 16.6.- od vize ni traga. PoSlodavac mi vec postaje Nestrpljiv, jer sam rekla max.4 sedmice, kao sto tamo pise. Donja granica plate zadovoljena. Hvala! 🙂

 8. Pozdrav! Citam na jednoj grupi da se plava karta moze dobiti i bez visokog obrazovanja? Da li znate nesto o tome? Unaprijed zahvalna

 9. Pozdrav,
  da li neko moze objasniti postupak za ljekare…
  Naime cekam na termin za Fachspracheprüfung, Aprobaciju imam vec. U medjuvremenu sam nasala kliniku koja bi me zaposlila. Na koji nacin mogu otici, s kojom vizom jer je poslodavac spreman placati mi bez obzira sto nemam jos polozen FSP.
  Drzavljanka Bosne i Hercegovine.

 10. Pozdrav Dragane,

  “Predsaglasnost od Savezne agencije za rad (treba biti pribavljena od strane poslodavca; kod plate od minimalno 4.700,00 EUR odnosno 3.666,00 EUR brutto mjesečno nije potrebno pribavaljanje predsaglasnosti) ILI obrazac na šest stranica „Izjava o radnom odnosu“ / „Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis“ (koji se treba u najaktuelnijoj verziji preuzeti sa internet stranice Savezne agencije za rad i koja treba biti popunjena od strane poslodavca).”

  Kako sam ja skontao, ovi dokumenti nisu potrebni ako bruto plata prelazi navedenu granicu, ili nisam nesto dobro skontao?

  1. Mislim da predsaglasnost od savezne agencije za rad u Nemačkoj je potrebna ako je bruto plata manja od 45300€ ili za tražena zanimanja 41,041.80€.
   Ako je suma iznad navedene onda je dovoljno da poslodavac popuni izjavu – Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis.
   Molim vas svakako proverite na sajtu ambasade.
   Beograd, 10.02.2024

 11. Postovanje,

  Da li je potrebna adresa boravista u Njemackoj prvo?
  Nije mi jasno jer poznajem osobu koja ima plavu kartu i morala je prvo iznajmiti stan i prijaviti tu adresu za EU Blue card?

  Ako nije potrebna, to znaci da ne trebam iznajmiti stan prije neg sto prijavim za Blue card?

  1. Nije potrebna adresa za vizu. Kada imate vizu u pasošu, koja važi obično pola godine, može ići u potragu za stanom.
   Da bi se prijavili u tom gradu potrebna vam je adresa, a nakon prijave se predaje zahtjev za Aufenthaltstitel/Blue Card koji u suštini koristite kao novu ličnu kartu.
   Pozdrav.

 12. Postovani,
  Sjajne su informacije koje sam pronasao ovdje.

  Ja imam specifican problem, ne znam da li je iko imao sta slicno. Inzinjer sam geodezije a radim kao programer vec 10 godina. I zelim u njemackoj da nastavim raditi kao programer.
  Kako rijesiti plavu kartu sa ovakvom diplomom koja je H+ ali nije odgovarajuca zanimanju.
  Da li recimo poslodavac moze da naglasi da treba programera sa poznavanjem geodezije ili se u ugovoru navodi tacnan naziv strucne spreme koju zaposljava.

  Pozzzz

  1. Iskreno, za ovako nešto bi bilo najpametnije kontaktirati ambasadu (mejl ili poziv). Ja sam se konkretno zaposlio kao programer sa diplomom inženjera elektrotehnike, nema neke povezanosti jer je jedan broj ljudi sa privatnih fakulteta dobio vizu, iako posao i diploma nisu baš bili povezani. U svakom slučaju, ako je diploma na Anabinu i priznata kao „visoko kvalifikovani kadar“, ne bi trebalo biti problema za Blue Card.
   Pozdrav.

 13. Pozdrav,

  Kada se aplicira na plavu kartu i dobije se ulazna viza na 6 mjeseci, da li se moze raditi na tu vrstu vize ili treba cekati da se dobije plava karta?

  1. Ovi Bosanci bi se samo izvlačili da ne rade, naravno da možeš raditi, jedini problem će biti ako prođe tih 6 mjeseci a nisi se prijavio. Tada je istekla viza tj. boravišna/radna dozvola i imaš pravo na povratak kući.

 14. Pozdrav,
  Da li mi mozete reci zasto su potrebne dvije fotokopije za svaku od stavki:

  “Pasoš i 2 fotokopije stranice sa podacima,
  2 popunjena i potpisana zahtjeva,
  2 aktuelne biometrijske fotografije,
  Ugovor o radu i 2 fotokopije,
  Diploma sa Apostille pečatom i 2 fotokopije,
  Prevod diplome i Apostille i 2 fotokopije,
  Izvod sa Anabin-a za studijski smjer i 2 fotokopije,
  Izvod sa Anabin-a za univerzitet i 2 fotokopije”

  Kada dobijete termin, u tom terminu dolazite i zvonite na vrata da udjete, prethodno ste iskupili sva dokumenta.

  1. Valjda zadrže jedan primjerak, a drugi šalju u Njemačku. To je jedino što bi meni imalo smisla.
   Pozdrav.

 15. Pozdrav Dragane,
  Imate li informaciju mozda koliko se ceka viza ako nije plava karta, nego viza za visokokvalifikovani kadar? Da li postoji mogucnost da se dobije viza po nekom ubrzanom postupku? Dipl.ing.tehnologije po zanimanju.Hvala.

 16. Pozdrav,
  dobila sam ponudu za rad u Internacionalnoj školi (po struci magistar razredne nastave). Radila bih na engleskom jeziku. Da li mi je potreban certifikat o poznavanju njemačkog/engleskog jezika ako idem kao visokokvalifikovani kadar?
  I da, da li neko ima informaciju koliko dugo sada traje vizni proces za vkv?
  Hvala puno na informacijama koje ste već postavili, od velike su koristi.
  Lijep pozdrav

 17. Hvala za sve informacije ovdje, od velike su koristi za pripremu i predaju zahtjeva.
  DHL sada košta 30 KM slanje pasoša.

  Što se tiče jezika, nisu mi tražili certifikat za engleski, a njemački nije uslov poslodavca.

  Pokrenut je online portal za podnošenje zahtjeva, registrujete se, popunite podatke i zakačite sken dokumenata koji su traženi.
  Meni je bilo novo da traže da se zakače polisa putnog osiguranja i listing iz Fonda PIO.
  Kada se pošalje taj online zahtjev i dobijete poruku da je sve u redu sa dokumentacijom onda možete zakazati termin. Za termin navodite sebe i broj članova porodice koji dolaze pored vas.
  Za svakog od njih se popunjava zasebno obrazac prijave (navode se isti ref.kontakti vaše firme), slike, pasoši, vjenčani i rodni listovi, kopije pasoša roditelja za svako dijete, to sve u 2 primjerka.
  Javiću još za koliko dana su poslali pasoše.
  Srećno!

  1. Znas li da li moze biti problem ako preskocim online proceduru i rezervisem termin direktno?

   “Meni je bilo novo da traže da se zakače polisa putnog osiguranja i listing iz Fonda PIO.” – ovo nisam nigdje procitao do sad. Jesu li ti ovo trazili pri online proceduri ili u ambasadi kada si otisao na termin?

 18. Lijep pozdrav svima!
  Hvala za sve informacije stvarno su od pomoci. U procesu sam prikupljanja dokumentacije za plavu kartu ugovor vec imam takodje. Ugovor i Izjavu o radnom odnosu mi je poslodavac popunio online, takodje tako i potipsao sto je njima sasvim ok medjutim vidim da je za vizu potrebno da ugovor bude poslan od strane poslodavca postom. Zanima me da li to vazi i za ovu izjavu da li mora biti potpisana on strane poslodavca rucno i poslana?

  1. Nisam siguran da li mora, ali meni su poslali i ugovor i izjavu rucni potpisano postom. Ja također još nisam prošao ovu proceduru, ali po svemu sto sam istrazio najbolje da tako i urade.

 19. Da li je obavezno prolaziti ovu online proceduru koju su nedavno uveli? Ja sam planirao direktno rezervisati termin i ponijeti sve papire na termin kao i inace, ali se pitam da li mi mogu praviti problem zbog toga.

 20. Mislim da je bolje prijaviti prvo online, jer se zakači dokumentacija i oni provjere da li je sve u redu. Bukvalno za 15 minuta mi je stigla potvrda da mogu zakazati termin.

  Na tom portalu je obavezno zakačiti sken putne polise i izvod iz Fonda PIO.

 21. Danas stigla viza 17.03.2023. Ostavit cu detaljniji komentar za one koji budu kopali po komentarima u nadi da ce im biti od pomoci.

  Ukratko: Prikupite sve sto pise na informativnom listu, rezervisite termin, dodjite na termin i to je to.

  Detaljnije:
  13.02. sam potvrdio poslodavcu da pristajem na ponudu. U narednim danima smo dogovorili da mi postom posalju rucno potpisan ugovor i Erklärung zum beschäftigung. U ugovoru smo stavili 01.05. kao pocetak rada. Predsaglasnost mi nisu radili jer je plata dovoljno visoka. U medjuvremenu sam odnio bachelor i magistarsku diplomu (one tvrde u koricama) u sud da udare apostile pecat. Sutradan sam otisao pokupiti diplome iz suda i nazvao sudskog tumaca za njemacki jezik ciji sam broj dobio po preporuci. Sudski tumac preuzeo diplome i nakon 4-5 dana sam nazad dobio originale i prevedene diplome. Sa anabina sam izvukao 4 pdfa: za univerzitet, za fakultet, te za bachelor i magistar titule na tom fakultetu. Pdf mozete dobiti tako sto odete na opciju print a zatim save as pdf. Pdf-ove sam isprintao u kopirnici svaki u 3 primjerka. Otisao sam na slikanje u obliznji foto studio i dobio 4 slicice (samo kazete da vam treba za vizu). Tokom ovog perioda su mi postom stigla 2 primjerka ugovora i 1 erklarung rucno potpisani. 1 primjerak ugovora sam potpisao i poslao nazad, a drugi sam potpisao i ostavio za sebe. U kopirnici sam sve nabrojano kopirao 2 puta tako da sam sada imao svu potrebnu dokumentaciju osim zahtjeva za vizu:
  -Pasos i 2 kopije prve stranice
  -2 fotografije
  -Rucno potpisan ugovor o radu i 2 kopije
  -Erklärung zum beschäftigung i 2 kopije
  -Original bachelor diploma sa apostile i 2 kopije
  -Prevod bachelor diplome sa apostilom i 2 kopije
  -Original magistarska diploma sa apostile i 2 kopije
  -Prevod magistarske diplome sa apostile i 2 kopije
  -Izvod sa anabina za univerzitet isprintan 3 puta
  -Izvod za fakultet sa anabina isprintan 3 puta
  -Izvod za bachelor titulu sa anabina isprintan 3 puta
  -Izvod za magistarsku titulu sa anabina isprintan 3 puta

  Rezervisao termin na stranici ambasade za 13.03. Unio sam i podatke od supruge tokom prijave termina jer idemo odmah zajedno. Obavezno unesite podatke za supruznika i/ili djecu prilikom samog rezervisanja termina jer cete inace morati raditi i cekati na klasicno spajanje.
  Za suprugu smo pripremili:
  -pasos i 2 kopije
  -2 fotografije
  -Internacionalni vjencani list i 2 kopije

  Istog dana kad sam rezervisao termin na stranici ambasade sam nazvao i Jasminu (061 554 972) iz agencije “sve za vizu” kako bih nam rezervisao termin kod nje za to jutro prije samog termina u ambasadi. Jasmina rijesava Videx (zahtjev za vizu) i poslozi dokumente u pravom redoslijedu. Preporucujem da dobro pogledate videx prije kako bi imali spremne odgovore na privatna pitanja poput mjesta rodjenja roditelja, da li ste i kad ste bili u njemackoj, da li ste ikada predavali za azil u njemackoj (ili vasi roditelji ako ste bili tamo kao dijete) itd. Isto se odnosi i na supruznika s obzirom da nosioc vize i surpuznik moraju donijeti zasebne zahtjeve za vizu. Link do videxa: https://videx-national.diplo.de/

  Na dan termina dobro provjeriti jesu li svi dokumenti tu, narocito pasosi. Stigli smo u Sarajevo na parking ispred skenderije nesto prije 10. U 10 usli u kancelariju kod Jasmine, popunila je zahtjev za vizu za mene, a zatim i za suprugu. Obzirom da radi brzo dobro se skoncentrisite na njihova pitanja kako ne bi dali pogresan odgovor. Nakon sto su nam dale zahtjeve za vizu, provjerili smo ih ispred na platou skenderije. Kod supruge su napravile 3-4 greske prilikom ispunjavanja, tako da smo se vratili da nam to isprave. Jako je bitno da sami pregledate to sto su one popunile jer se u brzini greske naprave. Generalno videx mozete i sami popuniti, ali mi nismo htjeli rizikovati s obzirom da su nam neka pitanja bila nejasna. Ukoliko punite sami, nemojte zaboraviti da vam trebaju po 2 primjerka zahtjeva za vizu zajedno sa poukom.

  Nakon sto smo zavrsili kod Jasmine zaputili smo se prema ambasadi na termin u 11. Ulaz za vize je najlakse naci tako sto se spustite sa platoa ispred skenderije i krenete jednosmjernom ulicom prema ambasadi. Ulaz za vize je preko puta frizerskog Vip Ege. Mobitel gasite i ostavljate u sanducicu za koji dobijete kljuc. Prodjete kontrolu i onda se popnete na sprat. Tu uzmete broj i cekate da vas broj bude pokazan na monitoru iznad. Kada dodjete na salter lijevo se nalazi slusalica preko koje pricate za osobom iz ambasade. Ja i supruga smo bili zajedno na salteru jer zajedno predajemo dokumentaciju. Gospodin na salteru je prvo trazio moju dokumentaciju koju sam ubacio u kutiju ispred. Zatim sam dao otiske prstiju. Nakon toga je i supruga predala svoju dokumentaciju i dala otiske. Vratio nam je originale i neke suvisne kopije. Na kraju smo tu njemu direktno platili ubacivsi novac u kutiju kao i dokumente. Pripremite tacno novaca koliko treba, za nas dvoje je trebalo 300, a ako je jedno onda 150. Obzirom da smo odlucili da nam pasose posalju postom kako ne bi dolazili u Sarajevo na viziranje na kraju smo se sa saltera prebacili na DHL pult koji se nalazi lijevo u istoj prostoriji kako bi platili 30KM za dostavu. Pasosi stigli sa vizama 4 dana poslije.

   1. Hvala. Nisam prolazio online proceduru. Procitao sam da nije obavezna i cini mi se da je pisalo da dokumente od supruge svakako necu moci postaviti online, tako da smo na kraju samo direktno zakazali termin.

  1. Ja sam imao termin 14.03.2023 za plavu kartu i jos cekam poziv od njih…

   Cestitam na dobijenoj vizi!

  2. Hvala na detaljnom pojasnjenju, imao bih par pitanja ako znate, ja sam doktorirao u Italiji, da li je potrebno udarati apostile na tu diplomu ? Isto tako moje diplome su prevedene na engleski sa apostileom (bachelor i master u BH), da li je potrebno sve na njemacki ? Da li si imao vec rezervisan stan u njemackoj posto vidim u formi da i to pitaju. Hvala puno

   1. Pozdrav. Iskreno nemam pojma za diplomu iz Italije, mozda najbolje da kontaktirate ambasadu direktno. Za diplome iz BiH, mislim da morate prevesti na njemacki. Nisam imao rezervisan stan, na dijelu videxa koji se tice stanovanja mi je Jasmina stavila grad i PLZ od firme, a ostalo ostavila prazno.

    1. Samo da obavjestim ostale i koga interesuje, da u ambasadi prihvataju diplome na engleskom jeziku i da u mom slucaju, ne treba apostile za talijansku diplomu (vazi za zemlje potpisnice sporazuma o certifikaciji dokumenata, ne sve EU, nekoliko njih ima sa njemackom)

  3. Hvala puno na detaljnom opisu, pomoci ce ti velikom broju ljudi s ovim.
   Da li znate moze li se predati isprintani elektronski potpisan ugovor o radu, ili ce ambasada samo prihvatiti rucno potpisan ugovor?
   Lijep pozdrav

 22. Poštovani,
  Hvala na ovdje dostupnim informacijama, puno su pomogle. Jedno pitanje u vezi BLUE CARD vize, koji su uslovi za ostale članove porodice, spajanje porodice npr. brat ili sestra s moje ili strane supruge, da li je uslov samo njemački jezik i koji nivo?
  Hvala

  1. Mislim da spajanje porodice znači spajanje sopstvene porodice, a ne nekih daljih rođaka. Brat i sestra ne bi trebali imati nikakve olakšice za vizu. Ispravite me ako griješim.

   1. Hvala na odgovoru,
    gledao sam u vezi rezervacije termina za PLAVU KARTU i trenutno piše kao:
    “Unfortunately, there are no appointments available at this time. New appointments will be made available for booking at regular intervals.”

    Trenutno nema, bit će dostupno kasnije ?
    Da li je taj interval “osvježavanja” dostupnih termina 2 sedmice (kao što negdje piše) ili koliko već?

    1. Uspio sam izabrati termin od ponudjenih datuma, izgleda da se termini mogu rezervisati tek za 2 sedmice unaprijed. Valjalo je pratiti stalno jer to se pojavi samo nekoliko termina/nekoliko dana a ne za cijeli ostatak mjeseca…

     1. Da li ste zavrsili proces? I ja sam imala termin 17.4, zanima me samo koliko traje otprilike do dobijanja vize? Vidim da su neki dobili za 4 dana gotovo sve.

 23. Lijep pozdrav svima,
  dobila sam ulaznu vizu koju sam trebala da zamijenim za plavu kartu ovdje u Njemackoj. Predala sam i dobila termin za 16.6 receno mi je da mogu vec raditi sa ovom ulaznom vizom ali sam dogovorila sa poslodavcem da to bude od 1.6. jer bez plave karte nisam mogla racun u banci da otvorim niti osiguranja. Da li je problem da ja u ovom periodu izadjem iz zemlje pa se ponovo vratim kada budem trebala na termin? Morala sam i ulazni pecat u pasosu da slikam sada kad sam dolazila pa zbog toga se pitam da li to ima veze. A i radim remote.

  1. Koliko znam za bankovni racun ti treba prebivaliste i registracija prebivalista uz koji dobijes porezni broj, zavisi sve i do banke

 24. LottoBeliso

  Pozdrav, kako ste? Ima li neko iskustva, koliko traje obrada viza za visoko kvalifikovani stručni kadar ? Termin sam imao 04.05.2023
  Hvala mnogo

 25. Postovanje,
  Hvala na detaljnom postu.
  Prošao sam kroz proces priznavanja diplome, dobio ugovor sa platom koja je odgovarajuća za plavu kartu, dobio od ZAV-a(nemačka firma za zaposljavanje) da mi je odobrena viza na godinu dana.
  Sad bih predao termin za vizu, ali vidim da ima ubrzani postupak za kvalifikovanu radnu snagu, i za plavu kartu. Da li bih dobio plavu kartu ukoliko bih preko ubrzanog postupka dobio vizu? Imate li neke informacije?

 26. Pozdrav svima. Procitala sam komentare ali nisam nasla situaciju sličnu mojoj.
  Bila sam juce u ambasadi na terminu za kvalifikovanu radnu snagu, po ubrzanom postupku. Imala sam skoro sve dokumente original i kopije, a od poslodavca ugovor, erklerung, Zustimung i Vorabzustimmung. Ponijela sam sve osim diplome fakulteta u Bosni.
  Prevod diplome na njemacki sam predala kao i dvije kopije ali original doplomu na našem jeziku nisam imala.
  Medjutim, gospođa na šalteru me posavjetovala da odstampam sliku diplome koju sam imala na mejlu te sam tako i uradila. Prilozila sam istampanu sliku diplome u dva primjerka, a ona je naznačila na papirima da je potrebna original diploma na uvid ako dodje do vizirianja.
  Da li cu imati problema jer se vidi da je odštampana diploma sa mjela slikana, a ne skenirana, i da li je to razlog da mi se viza ne odobri?
  Ako je neko imao slicno iskustvo da mi odgovori. Hvala unaprijed!

 27. Poštovani,
  Hvala na svim informacijama.
  Ja imam sve dokumente, cak i priznanje diplome. Ono sto me zanima je za prijavu na visoku strucnu spremu, da li u ambasadi traze i certifikat o polozenom jeziku i koji je to nivo B1 ili B2.
  Hvala

  1. Zavisi od vrste Vize, meni nije traženo (kako je IT posao i potrebno samo poznavanje engleskog), tek sada nakon par godina u njemackoj mogu položiti B1 za trajnu boravišnu dozvolu.

 28. Lep pozdrav svima i hvala puno na korisnim informacijama!
  Da li neko moze reci nesto vise o ubrzanom postupku dobijanja plave karte?
  Srdacan pozdrav,
  Marko

 29. Meni je ovaj blog mnogo pomogao i zato zelim da podijelim svoje iskustvo apliciranja za njemacku plavu kartu. Mozda pomogne onima koji tek krecu u tu avanturu. Ponudu za posao u finansijama na engleskom sam dobila 4-og aprila, oko 3 sedmice nakon sto sam pocela da saljem aplikacije. Za trazenje posla sam koristila iskljucivo Indeed.de i onda aplicirala preko zvanicnog website-a kompanije. Kompanija mi je poslala ugovor i Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis preko DHL i to je stiglo 16-og aprila. Ostale dokumente sam vec imala spremne i aplicirala sam online isti dan. Sutradan ujutro sam dobila poruku da mogu da zakazem termin u ambasadi. Prvi dostupan termin je bio 19-og (petak), medjutim meni je to bilo prerano pa sam izabrala 22-i (ponedjeljak). U ambasadi su samo pregledali originalne dokumente I uzeli pasos posto sam izabrala opciju da platim (mislim 30 KM) I da mi pasos vrate brzom postom. Pasos sa vizom je stigao u cetvrtak, 25-og aprila. Moj ugovor pocinje 15-og maja i traje malo manje od 2 godine a vizu sam dobila tacno od 15-og maja na godinu dana. Sada sam u Njemackoj i cekam da dobijem termin da apliciram za „residence permit“ koja bi trebala da vazi za citavu duzinu ugovora + 3 mjeseca. Inace, dosla sam u Njemacku 9-og maja i nije mi bio problem da prijavim boraviste i otvorim bankovni racun pre pocetka vazenja vize. Da nadjem privremeni stan, odnosno sobu, sam koristila website Urbanbnb.de. Morala sam da platim deposit i kiriju za mjesec dana unapred, pre dolaska u Njemacku, ali u odnosu na sve ostale opcije, ova je najjeftinija i najfleksibilnija, i sto je najvaznije, stanodavac ce vam dati potvrdu koja vam treba da prijavite boraviste (Anmeldung). Sto se tice dokumenata za vizu, treba da pripremite sledece: pasos (da vazi jos minimum 18 mjeseci), 2 biometrijske fotografije (mozete dobiti u bilo kojem foto studiu), ugovor za posao (minimum 6 mjeseci), Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis (formular koji vas poslodavac treba da popuni), original diploma sa apostile pecatom (taj pecat dobijate u osnovnom sudu u gradu u kojem ste diplomirali), original prevod diplome na njemacki, anabin izvode za univerzitet (npr. Univerzitet u Banjoj Luci), za fakultet (npr. Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) i za zvanje (npr. Diplomirani ekonomista). To sve mozete da nadjete na Anabin.kmk.org. Kada aplicirate online treba da prilozite sve dokumente u PDF format, a originale donesete na uvid u ambasadu. Kada popunite online aplikaciju, treba da je odstampate I takodje ponesete na termin u ambasadu. Sve u svemu, proces za plavu kartu je relativno jednostavan I brz. Potrebna plata je sada dosta niza nego prije, oko 46000 eura bruto godisnje I ne treba dokaz o poznavanju njemackog. Inace, ovo je regularan proces i nisam upoznata sa postojanjem nekog ubrzanog procesa za dobijanje plave karte. Srecno!

 30. Postovani, pronasla sam ovdje jako puno korisnih informacija, medjutim jos par stvari mi je ostalo nerazjasnjeno. Naime imala sam razgovor za posao, gdje mi je receno da je plata 2600e Brutto. Znam da je dosta ispod minimalne plate potrebne za Plavu kartu, medjutim mene zanima da li mogu dobiti Vorabzustimmung ili je plata ipak preniska? Pisala sam na dosta mjesta, slala upit na str ambasade, ali nisam dobila konkretan odgovor. Isto tako me zanima da li pasos mora vaziti min 18mj (negdje pise min 10mj) i ukoliko dobijem posao da li apliciram na Plavu kartu, pa na osnovu plate budem prebacena u kategoriju za visoku strucnu spremu?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *