kako dobiti blue card za njemacku

Kako dobiti njemačku vizu za visokokvalifikovani kadar (Blue Card)

Cilj ovog posta je da svima koji napuštaju Bosnu sa “Plavom Kartom” objasnim kako se to radi, kakvi su sve papiri potrebni, koliko to košta i koje moje greške da ne ponavljaju. Napominjem da ovo pišem u januaru 2020. godine i da je jako moguće da će se dosta toga promijeniti u budućnosti.

U suštini, najlakše je na sajtu ambasade provjeriti šta se sve traži. Kod mene je to ovako izgledalo:

Ništa bez važećeg pasoša, diplome fakulteta i ugovora

Morate imati pasoš koji važi 10+ mjeseci, diplomu fakulteta koji je priznat (možete to provjeriti na anabin.kmk.org) i novi ugovor sa platom koja pokriva minimalac naveden u dokumentu sa prethodne slike. Za mene je taj minimalac bio 3.588€ bruto/mjesečno, tako da sa poslodavcem dogovaram takvu platu (3.600€ ili više) u ugovoru. Inače ne ispunjavam uslove za Plavu Kartu i ništa od vize.

Šta tražiti od poslodavca

Ugovor i saglasnost od ZAV. Za ugovor je najpametnije staviti da kreće od trenutka dobijanja vize:

ZAV (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) je neka centrala njihovog biroa za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) za inostrane građane, ta saglasnost izgleda ovako:

Šta raditi sa diplomom

Diplomu treba prvo odnijeti u sud da stave Apostille pečat, neki papir što se zalijepi na pozadini diplome. Ovo sam radio u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, imaju poseban šalter za to i koštalo je 20KM. Nisam stavljao taj pečat na dodatak diplomi, samo na diplomu. Nakon toga je potrebno naći ovlaštenog sudskog tumača za njemački jezik da prevede diplomu, Apostille i izudara svoje pečate na sve to.

Zakazivanje termina

Termin se zakazuje online na stranici ambasade i obično se zakazuje sedam dana unaprijed (za narednu sedmicu). Za mene su termini bili utorkom od 8-9h ili od 9-10h, tako da sam 21.01. zakazao termin za 28.01. u 9h. Pri registraciji termina se unese broj pasoša, e-mail i neki osnovni podaci. Kada se sve unese i pošalje zahtjev, stigne mail sa potvrdom i uputstvom kako popuniti zahtjev za vizu. Ukoliko ne želite sami popunjavati zahtjev postoji agencija bukvalno preko puta ambasade koja to radi, ali za naknadu od 20KM. Ja sam samo grešku napravio oko Reference i stavio osobu iz HR (Referenzperson) umjesto da sam izabrao firmu (Bildungseinrichtung / Firma / Organisation) i dodao njega kao konakt osobu. Ako postoji tako neka sitna greška može vam osoba za šalterom to popraviti. Naravno nema pomoći ako niste popunili datume rođenja roditelja ili dođete bez pola papira. Usput, pouka je onaj list na kraju zahtjeva kojim se kao potvrđuje tačnost upisanih podataka.

Sada ukoliko nemate negdje viška one dvije male sličice za pasoš, morate na slikanje u neki foto studio. To obično košta oko 5KM i dobijete 4 sličice.

Još izvučete izvode sa anabin.kmk.org za studijski smjer i univerzitet. Obavezno ta dva izvoda, ne samo jedan kao što sam ja, pa morao izaći i ponovo donijeti te listove. I sada je sve spremno, fotokopirati sve duplo i provjeriti još jednom dokumentaciju:

 • Pasoš i 2 fotokopije stranice sa podacima,
 • 2 popunjena i potpisana zahtjeva,
 • 2 aktuelne biometrijske fotografije,
 • Ugovor o radu i 2 fotokopije,
 • Diploma sa Apostille pečatom i 2 fotokopije,
 • Prevod diplome i Apostille i 2 fotokopije,
 • Izvod sa Anabin-a za studijski smjer i 2 fotokopije,
 • Izvod sa Anabin-a za univerzitet i 2 fotokopije,
 • 150KM za taksu obrade (plaća se na šalteru) i
 • 25KM za slanje pasoša kući na adresu nakon viziranja (opciono).

Kako otići na termin

Sjesti u auto i gas! Za mene je to po Google Mapama bilo 3h, ali zbog gužve ujutru po gradu, potrebno je obično pola sata više (3h 30min). U navigaciju sam kucao ovaj parking, koji je par metara od ambasade:

Ulaz za vize nije isti kao i glavni ulaz u ambasadu, on se nalazi na čošku anbasade, tačne koordinate ulaza su:

Kada dođete tu imate malo zvonce pored vrata, pozvonite i čekate da neko izađe da vas pusti unutra. Ako nemate sve fotokopirano duplo ili niste popunili zahtjev, preko puta ulice se nalazi agencija koja vam može pomoći oko toga.

Laptop se ne smije nositi, njega morate ostaviti u autu ili kući. Mobilni telefon može, al ga morate potpuno ugasiti i ostaviti u sanduče na ulazu. Ide kontrola kao na aerodromu, što manje stvari u džepovima to bolje. Nakon ovoga idete na prvi sprat, pa kroz velika zelena vrata.

Tu je scena kao u banci, uzmete broj i čekate, idete na šalter predate papire, ostavite otiske prstiju i platite taksu. Ako niste iz Sarajeva, polako, lijevo pored svih šaltera se nalazi “mini DHL office”. Tu platite 25KM i pasoš vam stigne kući kada se to sve završi, da ne bi ponovo dolazili u Sarajevo samo zbog toga.

Koliko se čeka viza

Na šalteru mi je rečeno par sedmica, vjerovatno manje od mjesec dana. Ne znam još tačno, ali kad stigne pasoš dodaću tu informaciju u ovaj pasus. Do tad sretno svima sa Blue Card, nadam se da su ove informacije bile korisne.

Ažuriranje (31.01.2012.)

Danas je kući stigao pasoš sa vizom, bukvalno tri dana!

(OVO NIJE STVARNA VIZA)

42 thoughts on “Kako dobiti njemačku vizu za visokokvalifikovani kadar (Blue Card)”

 1. Pozdrav DraGANE,
  hvala ti na veoma interesantnim i korisnim informacijama.
  KAKO BISMO MOGLI STUPITI U KONTAKT ZA NEKE DODATNE INFORMACIJE KOJE BI MI BILE OD KORISTI?

  lp, armin

  1. Pozdrav ArmINE,
   Ako je nešto generalno, napiši ovde komentar pa mogu dodati u post da i ostali vide. Ako je privatno, provjeri mail ili se javi preko LinkedIn, IG, linkovi su tu kada kliknes na HOME.

 2. pozdrav, ako bi mogli pojasniti to sa raferencom ili kako već. Koga tu navesti? Je li “ok” navesti firmu (u koju se ide raditi) i odgovornu osobu kao komtakt?
  Hvala unaprijed, lp. Eldar

  1. Navodi se ime firme, uz to firma bi trebala imati nekoga ko će vam pomoći oko papira, obično neko iz HR-a. Idealno bi bilo i njegovo puno ime, kontakt i adresu. Tu je i preporučljivo navesti njegov firmin telefon i adresu radnog mjesta. Bilo bi glupo navesti šefa s privatnim brojem telefona i adresom, ali i to se dešava.
   Hvala na čitanju i sretno!

    1. Meni nije pisalo da treba, niti je iko tražio. Potvrda o poznavanju jezika kasnije će biti potrebna za produženje plave karte na period duži od 3 godine.

     1. Vjerovatno ce biti potrebno tamo položiti jezik kao dokaz i želja za integraciju u društvo,odnosno za dobijanje neograničenog boravka Puno hvala na odgovorima.

 3. Nedavno sam i ja prosao navedenu proceduru i dobio plavu kartu. Kako mi je clanak bio od koristi, par izmjena za buduce aplikante.

  1. Potreban je jos jedan dokument, a to je Predsaglasnost od Savezne agencije za rad ILI obrazac „potvrda o zaposlenju radnog odnosa“ / „Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis“.

  2. Moze biti potreban i memorandum firme gdje stoji da je aplikant potreban svojom fizickom prisustnoscu za obavljanje posla.

  3. Donja granica je sada oko 3700 EUR mjesecno.

  4. Termin se moze zakazati maksimalno 2 sedmice unaprijed.

  5. Zbog korone, termin vam moze biti pomjeren ili otkazan, tako da budete spremni i na to.

  6. Uplata za DHL dostavu je obavezna zbog korone.

  7. Vizu sam cekao oko 4 sedmice.

 4. I JA SAM JUCE PROSAO PROCEDURU PLAVE KARTE, SAMO STO SAM JA IMAO I suprugu NAVEDENU KAO OSOBU KOJA IdE SA MNOM.

  Sve gore vec navedeno je to sto je potrebno da ponesete, a tamo gdje sam ja pogrjesio je sledece:

  1. Diploma mora biti ovjerena sa apostile, a ne kopija diplome. Znaci ona orginalna iz tube tvrda diploma, sto meni nije imalo smisla je tako nisu trazili u migracionom odjelu u njemackoj, ali u ambasadi traze.

  2. ugovor mora biti original. ja sam ugovor potpisao tako sto su mi ga poslali mailom, pa sam ja istampao, potpisao, skenirao i vratio nazad. znaci to opet vazi za njih tamo u njemackoj, ali u ambasadi traze orginalni ugovor, tj. neko treba da vam posalje postom potpisan sa njihove strane, da ga vi potpisete i takav predate na uvid.

  3. Ja sam morao raditi validaciju diplome kod kmk, sto je potrajalo ali na kraju su odobrili. ukoliko i vi morate to raditi, kada dobijete njihovo odobrenje morate opet original dostaviti na uvid. Meni su poslali odobrenje mailom, a original poslali regularnom postom i evo vec tri sedmice nije stiglo. u ambasadi su mi priznali kopiju iz maila, ali opet kada budem isao po vizu moram original dostaviti na uvid. tako da vam je moj savjet da odmah sa kmk dogovorite da vam posalju brzom postom.

  4. Ukoliko i vi suprugu navodite, za nju je potrebno sledece:
  – 2 kopije pasosa i 2 slike
  – 2 popunjena zahtjeva za vizu (bez obzira sto ste i vi popunili za sebe)
  – vjencani list (internacionalni) i dvije kopije

  5. Ukoliko niste sigurni kako da popunite zahtjev za sebe i suprugu otidjite u agenciju preko puta ambasade i platite 20km. Isplati se nego da vas vracaju po kopije i ispravke i po pet puta sa saltera.

  1. Hvala na informacijama, zaista su koRisne. Mene jos samo zanima , ako ima ko Da mi odGovori sa sigurnoscu, kolika je minimalna plata za plavu kartu? Jer citam da nije od tolike vaznosti koliko je uGovor bitan tj. Ozbiljan? Da se npr. I sa manjom platom moze ici na plavu kartu?

   1. Pozicija u Njemačkoj mora biti U sKALDU SA bruto godišnjim prihodom od najmanje 56.800 EUR (2021. godine). Za zaposlene u poljima matematike, informatike, prirodnih nauka, tehnike i humane medicine potrebna je bruto godišnja plata od najmanje 44.304 EUR (2021. godine). U takvim slučajevima, njemačka Savezna agencija za zapošljavanje mora odobriti vaš zahtjev za zapošljavanje.

    https://www.make-it-in-germany.com/en/visa/kinds-of-visa/eu-blue-card

  2. Poštovanje,
   zanima me da li se može u zahtjevu za Plavu kratu navesti porodica, suprug i djeca? i da li se može aplicirati odmah za spajanje porodice ukoliko je plava karta u pitanju?
   ili treba da idu ustaljenom procedurom cekanja 6-7 mj za spajanje?

  3. Pozdrav Miroslave, hvala na ovim informacijama. U istoj sam poziciji kao i vi što ste bili, to jest da supruga samnom ide na termin za plavu kartu. U slučaju popunjavanja njenog (supruginog) zahtjeva, koga ste naveli kao referetnu osobu, u mojem slučaju je to moj poslodavac, ali šta je sa njom ako nije zaposlena? Nakon što ste dobili vizu, koji su bili koraci za nju, u smislu produzavanja boravka?

 5. Sanela Kovacevic

  miroslav,na sto ste mislili kad ste napisali validacija diplome kod kmk?jeste nosili uvjerenje o nekaznjavanju,trazi li to ko?

  1. Uvjerenje o nekaznjavanju ne trazi niko.

   Sto se tice validacije diplome mislim na ZAB service koji utvrdjuje da li vasa diploma odgovara nekom od njemackih zanimanja, a to se radi samo u slucaju da je vas univerzitet rangiran kao djelimicno povjerljiv, tj. sa +/- rejtingom.
   Ukoliko vas univerzitet ima rejting +, nema potrebe za provjerom, a ukoliko je – onda vam nece priznati diplomu.

   To mozete provejriti na anabin sajtu ovde: https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html

   1. Moj je nažalost H+/-. Sada imam pitanje: da li mogu predati zahtjev i naknadno dostaviti rezultat provjere kod kmk, ili prvo moram to dobiti da bih uopste pristupio terminu?

 6. Hvala na odgovoru..a za partnera i djecu,u dijelu reference..jel se stavljaju isti podaci kao sto sam na svom zahtjevu(ime ,adresa klinike i sl.)?

 7. AllmanbroThers

  Pozdrav svima! Da li Se nekom desilo u skorije Vrijeme da ceka vizu za VisOkoKvalifikovani kadar (ista kaTEgorija kao plava karta) duze od mjesec dana? PrEdala sve dokumente 16.6.- od vize ni traga. PoSlodavac mi vec postaje Nestrpljiv, jer sam rekla max.4 sedmice, kao sto tamo pise. Donja granica plate zadovoljena. Hvala! 🙂

 8. Pozdrav! Citam na jednoj grupi da se plava karta moze dobiti i bez visokog obrazovanja? Da li znate nesto o tome? Unaprijed zahvalna

 9. Pozdrav,
  da li neko moze objasniti postupak za ljekare…
  Naime cekam na termin za Fachspracheprüfung, Aprobaciju imam vec. U medjuvremenu sam nasala kliniku koja bi me zaposlila. Na koji nacin mogu otici, s kojom vizom jer je poslodavac spreman placati mi bez obzira sto nemam jos polozen FSP.
  Drzavljanka Bosne i Hercegovine.

 10. Pozdrav Dragane,

  “Predsaglasnost od Savezne agencije za rad (treba biti pribavljena od strane poslodavca; kod plate od minimalno 4.700,00 EUR odnosno 3.666,00 EUR brutto mjesečno nije potrebno pribavaljanje predsaglasnosti) ILI obrazac na šest stranica „Izjava o radnom odnosu“ / „Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis“ (koji se treba u najaktuelnijoj verziji preuzeti sa internet stranice Savezne agencije za rad i koja treba biti popunjena od strane poslodavca).”

  Kako sam ja skontao, ovi dokumenti nisu potrebni ako bruto plata prelazi navedenu granicu, ili nisam nesto dobro skontao?

 11. Postovanje,

  Da li je potrebna adresa boravista u Njemackoj prvo?
  Nije mi jasno jer poznajem osobu koja ima plavu kartu i morala je prvo iznajmiti stan i prijaviti tu adresu za EU Blue card?

  Ako nije potrebna, to znaci da ne trebam iznajmiti stan prije neg sto prijavim za Blue card?

  1. Nije potrebna adresa za vizu. Kada imate vizu u pasošu, koja važi obično pola godine, može ići u potragu za stanom.
   Da bi se prijavili u tom gradu potrebna vam je adresa, a nakon prijave se predaje zahtjev za Aufenthaltstitel/Blue Card koji u suštini koristite kao novu ličnu kartu.
   Pozdrav.

 12. Postovani,
  Sjajne su informacije koje sam pronasao ovdje.

  Ja imam specifican problem, ne znam da li je iko imao sta slicno. Inzinjer sam geodezije a radim kao programer vec 10 godina. I zelim u njemackoj da nastavim raditi kao programer.
  Kako rijesiti plavu kartu sa ovakvom diplomom koja je H+ ali nije odgovarajuca zanimanju.
  Da li recimo poslodavac moze da naglasi da treba programera sa poznavanjem geodezije ili se u ugovoru navodi tacnan naziv strucne spreme koju zaposljava.

  Pozzzz

  1. Iskreno, za ovako nešto bi bilo najpametnije kontaktirati ambasadu (mejl ili poziv). Ja sam se konkretno zaposlio kao programer sa diplomom inženjera elektrotehnike, nema neke povezanosti jer je jedan broj ljudi sa privatnih fakulteta dobio vizu, iako posao i diploma nisu baš bili povezani. U svakom slučaju, ako je diploma na Anabinu i priznata kao „visoko kvalifikovani kadar“, ne bi trebalo biti problema za Blue Card.
   Pozdrav.

 13. Pozdrav,

  Kada se aplicira na plavu kartu i dobije se ulazna viza na 6 mjeseci, da li se moze raditi na tu vrstu vize ili treba cekati da se dobije plava karta?

  1. Ovi Bosanci bi se samo izvlačili da ne rade, naravno da možeš raditi, jedini problem će biti ako prođe tih 6 mjeseci a nisi se prijavio. Tada je istekla viza tj. boravišna/radna dozvola i imaš pravo na povratak kući.

 14. Pozdrav,
  Da li mi mozete reci zasto su potrebne dvije fotokopije za svaku od stavki:

  “Pasoš i 2 fotokopije stranice sa podacima,
  2 popunjena i potpisana zahtjeva,
  2 aktuelne biometrijske fotografije,
  Ugovor o radu i 2 fotokopije,
  Diploma sa Apostille pečatom i 2 fotokopije,
  Prevod diplome i Apostille i 2 fotokopije,
  Izvod sa Anabin-a za studijski smjer i 2 fotokopije,
  Izvod sa Anabin-a za univerzitet i 2 fotokopije”

  Kada dobijete termin, u tom terminu dolazite i zvonite na vrata da udjete, prethodno ste iskupili sva dokumenta.

  1. Valjda zadrže jedan primjerak, a drugi šalju u Njemačku. To je jedino što bi meni imalo smisla.
   Pozdrav.

 15. Pozdrav Dragane,
  Imate li informaciju mozda koliko se ceka viza ako nije plava karta, nego viza za visokokvalifikovani kadar? Da li postoji mogucnost da se dobije viza po nekom ubrzanom postupku? Dipl.ing.tehnologije po zanimanju.Hvala.

 16. Pozdrav,
  dobila sam ponudu za rad u Internacionalnoj školi (po struci magistar razredne nastave). Radila bih na engleskom jeziku. Da li mi je potreban certifikat o poznavanju njemačkog/engleskog jezika ako idem kao visokokvalifikovani kadar?
  I da, da li neko ima informaciju koliko dugo sada traje vizni proces za vkv?
  Hvala puno na informacijama koje ste već postavili, od velike su koristi.
  Lijep pozdrav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *