Kolika mi je stvarno plata u Njemačkoj?

Pročitali ste naslov i sada mislite ovo mora biti neka velika cifra, Njemačka je to. Još kad se to sve pretvori u lokalnu valutu i uradi seosko zaokruživanje možda i izgleda kao neka suma. Al kad bih vam rekao da je moja prva plata bukvalno “nestala” od troškova i da je bila velika sreća što sam mogao plaćati sa bosanskom karticom, ne bi mi vjerovali. Neke od tih troškova sam spomenuo u Vodič za Balkance u Njemačkoj.

Umjesto da napišem samo cifru i kazem eto to je, pokušacu objasniti kako se računa neto od bruto plate, šta ovi pojmovi znače i kako da sami sračunate kolika će vam stvarno biti plata u Njemačkoj. Slijedi malo financijske edukacije za područje Njemačke.

Bruto-Neto kalkulator

Sa poslodavcem se većinom dogovara bruto plata, da zna koliki mu je mjesečni trošak kada vas zaposli. Ono što vi dobijete na račun je neto plata i to je cifra koja se dobije kada se od bruto plate odbije porez, osiguranje i sve ostalo. Za računjane neto plate ću koristiti jedan od mnogih online kalkulatora – brutto-netto-rechner.info.

Prvo polje je bruto plata (Bruttoeinkommen) u ovom primjeru 3.000€, ispod se nalazi period obračunavanja (Abrechnungszeitraum): godišnje ili mjesečno. Ako vas zanima kolika je bruto plata za određeno zanimalje možete pogledati na gehalt.de.

Izabere se godina i sada ide zanimljivi dio, poreske grupe (Steuerklasse). Zavisno od toga koja ste klasa plaćate više ili manje poreza, to jest odbija vam se više ili manje od bruto plate. U Njemačkoj postoji šest klasa:

  • Poreska klasa 1: Samac/udovac/razveden bez djece.
  • Poreska klasa 2: Samac/udovac/razveden sa djecom.
  • Poreska klasa 3: Oženjen, ako je i supružnik zaposlen preporučuje se za supružnika sa višom zaradom poreska klasa 3, a supružnik sa nižom zaradom poreska klasa 5.
  • Poreska klasa 4: Oženjeni, obadvoje zaposleni i zarađuju približno isti iznos.
  • Poreska klasa 5: Vidi poresku klasu 3.
  • Poreska klasa 6: Sa dodatnom karticom (za dodatni prihod).

Nakon toga ide pitanje (spomenuto u Vodič za Balkance u Njemačkoj) da li ste u crkvi (In der Kirche?) i biranje pokrajine (Bundesland).

Izabere se koliko imate godina (Alter), imate li djece (Haben Sie Kinder?) i dječji doplatak (Kinderfreibetrag). Ostatak se može ostaviti kakav jest, samo se može korigovati KV-Zusatzbeitrag u zavisnosti od osiguranja, ako znate koje ćete osiguranje izabrati. To je to, kada kliknete berechnen neto plata će se izračunati i prikazati.

Sada, da naslov ne bi bio clickbait (mamaca za klik) i da iskoristite sve prethodno spomenuto, možete sami izračunati kolika mi je plata na osnovu stvari pisanih u prethodnim postovima i činjenice da poslodavac nije bio velikodušan i samo ispoštovao minimalac za Blue Card.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *