Zamjena vozačke dozvole za njemačku

Tačno pola godine imate pravo da koristite svoju bosansku ili ne EU vozačku i vozite auto sa ne EU tablicama. Nakon toga morate zamijeniti vozačku za njemačku. Velika je prednost što se može zamijeniti i to po pravilniku Anlage 11 FeV. Jasno je definisano za svaku državu koje su kategorije priznate, da li je potrebno ponovo polagati teoriju i vožnju. Nije problem spremiti papire i platiti 35€, problem je dobiti termin i predati zahtjev.

Postupak

Čitao sam par članaka za zamjenu vozačke i nisam mogao naći nista univerzalno. Većina piše konkretno, tipa za Minhen i navodi linkove za rezervaciju termina u Minhenu. Šta ako sam ja u drugom gradu?
Sa druge strane, tekstovi na njemačkom su toliko generalizovani da je isto došli iz Afrike ili sa Balkana. Pa je za početak potrebno tražiti pomoć od starog prijatelja Google-a.

Googlate ime vašeg grada i njemačku riječ za vožačku dozvolu führerschein. Ako nema rezultata za ne EU vozačke, možete dodati nicht eu.

Kada to pronađete, možete viditi šta su preduslovi (Voraussetzungen) i šta je od dokumenata potrebno priložiti (Unterlagen).

Kod mene je za preduslove pisalo da:

 • moram stanovati u tom gradu,
 • mora mi važiti trenutna vozačka,
 • nemam zabranu vožnje,
 • moram podnijeti zahtjev i
 • lično se pojaviti.

A od dokumenata moram priložiti:

 • sliku 35 x 45 mm,
 • pasoš ili ličnu kartu,
 • trenutnu vozačku dozvolu,
 • izjavu o autentičnosti,
 • prevod vozačke dozvole i
 • potpis prilikom podnošenja zahtjeva.

Nisam siguran da li se zakon mijenjao ili ovo važi od prije, ali prijava se sada može predati i 3 godine nakon dolaska. Što je potpuno za razumijeti, jer je haos sa terminima, kod mene su se rezervisali mjesec dana undaprijed. Tu negdje na sajtu sam ponašao i rezervaciju termina, ukoliko nema linka, obično svaki gradi ima svoj portal za te termine i isti je postupak kao za termin u opštini. Potrebno je naglasiti da vaša vozačka važi samo prvih 6 mjeseci, ukoliko ovo niste obavili na vrijeme ostali ste bez vozačke određeni period.

Termin

Rezervisao sam termin u decembru 2020. i predao sve potrebne papire. Prevod sam radio u ADAC-u, platio paprenih 56,37€ i čekao 7 dana, ali sam bio siguran da će ga priznati. Izjava o autentičnosti nije bila potrebna jer se radi o nekakvom dokumentu koji se mora priložiti vozačkim dozvolama koje su običan laminirani papir (Sirija i slično). Otišao sam na termin sa sličicom, prevodom, bosanskom vozačkom i plavom kartom (Aufenthaltstitel). Potpisao se na dva papira i karticom platio 35€, jer keš ne primaju (zbog korone), sve je trajalo 10 min. Rečeno mi je da odmah zakažem termin za preuzimanje vozačke dozvole, jer se termini rezervišu mjesec dana unaprijed, a vozačka će biti gotova za 2-3 sedmice. Vratili su mi vozačku dozvolu i moram je predati kad preuzmem njemačku dozvolu. Moju vozačku će poslati nazad u Bosnu.

Sve u svemu, za dva mjeseca i 100€ bez ikakvih problema dobijate njemačku vozačku. Ako prevod radite u Bosni, potrudite se da bar liči na ovaj od ADAC-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *