Kad bih mogao nešto sebi reći kada sam imao 18 godina, to bi bili ovi savjeti

Sa 30 godina proveli ste mjesec dana slaveći rođendane. Danas sam napunio 30 i tek sada znam gdje sam griješio i šta sve je trebalo drugačije da uradim. Zato evo jednog malog poklona od mene, za sve vas mlade, da ne pravite ove greške.

Fakultet

Jedna od najtežih odluka nakon srednje škole, u suštini vam studije mijenjaju čitav život. Ne radi se samo o znanju i vještinama koje ćete savladati da biste kasnije pronašli posao, usput ćete upoznati nove kolege i živjeti u gradu koji ćete voljeti na neobičan način.

Programiranje => ETF

Priznajem da sam potpuno promašio pri izboru fakulteta. ETF je jedna od najvećih grešaka koje sam napravio do sada. Svi su rekli da ga je teško završiti i bili su u pravu, mislio sam da programiranje nije za svakoga i da je to bio razlog “težine”. Problem je zapravo u matematici i raznim predmetima koji koriste jedan nivo matematike koji nikad nećete moći primijeniti u stvarnom životu. Zanimljive stvari i ono zbog čega ste upisali fakultet čekaju vas na posljednjim godinama. Žalosno je da većina studenata nikada ne dođe do ovih predmeta jer ste promašili jedan broj matrice u ortogonalnoj projekciji na vektor i kako rješenje treba iskoristiti za sljedeći zadatak nemate 50% pa ste pali ispit – ponavljate godinu. Kako je smjer telekomunikacija lakši, neki studenti se prebace na ovaj smjer i kasnije dožive egzistencijalnu krizu. Imao sam priliku da vidim mnogo toga za ovih 8 godina koliko sam studirao. U to vrijeme, prosjek studiranja na četvorogodišnjem studijskom programu bio je 8,5 godina. Ponižavajući je procenat studenata koji sve završe u roku. Uglavnom, ovdje savladate sve da biste mogli predavati određene predmete u srednjoj školi i još mnogo toga. Postajete inženjer, ako se kasnije zaposlite kao programer, promašili ste fakultet.

Mnogo jednostavniji put do modernog posla, kao što je programer, bio bi preko nekog računarkog smijera na PMF-u ili privatnog fakulteta priznatog na Anabin-u. Ne želim da reklamiram privatne fakultete, kvalitet profesora na ETF-u je neuporediv. Samo želim da objasnim da, dok se vi mučite sa matematikom i transformacijama signala, drugi završavaju fakultete i već imaju određeno radno iskustvo. Dakle, kada diplomirate, mnogo ste bolji radnik u širokom spektru, ali ako kompanija jednostavno traži nekoga za izradu mobilnih aplikacija, izgubićete od nekoga ko je tih godina išao na praksu i sticao radno iskustvo.

Fakultet bi trebao biti na Anabinu, tako da možete dobiti plavu kartu i radnu vizu, ako želite da se zaposlite negdje u EU. Više o ovome možete pročitati na blogu.

Financijska edukacija

Nešto čemu vas škola rijetko nauči, ali ste jednostavno bačeni u to i otkrivate dio po dio je finansijsko obrazovanje. Ne želim da vam pričam o akcijama, ETF-ovima, dividendama ili modernijim stvarima poput raznih Coin-a ili NFT-a, samo želim da podijelim jednu ideju o tome kako je par ljudi koje sam upoznao prestalo da radi sa 40 godina i počelo da uživa u životu. Ako ne stvorite sistem da novac radi za vas dok spavate, radit ćete za novac dok ne umrete. Za mene, kao dijete sa sela, koncept kredita je bio užasan, nešto u što se ulazi samo zato što nemaš dovoljno novca, ali želiš nešto luksuzno kao novi auto. I zaista, ovaj primjer kredita za luksuzni automobil je pogrešna primjena kredita.

Za svaki od ovih gore navedenih pojmova postoji vrijeme i način pravilne primjene. Tako, na primjer, ako radite i uštedite određeni iznos, trebali biste razmisliti o svom stanu i početi ga financirati. Umjesto da plaćate kiriju, otplaćujete kredit. Još bolja opcija, sa ušteđevinom dignete kredit za kuću, a stanove u kući izdajete kako bi sami otplaćivali ratu kredita. Ako se to uradi sa par nekretnina od kojih možete imati minimalni prihod (50-100€), u teoriji ne morate više raditi. Pomenuti su i dalje radili i doplaćivali (njem. Sondertilgungen) na kredite kako bi skratili rok trajanja i imali rezerve ako podstanar ode. Ali nakon tih 15-20 godina bili su u takoj poziciji da imaju određen broj nekretnina i dovoljno velika primanja od kirije da im više ne trebaju ni plata ni penzija.

Ovaj konkretan primjer trenutno nije primjenjiv u Banja Luci. Cijene nekretnina su nenormalne, a kirije koje možete dobiti su smiješne. Dakle, ovako nešto morate dobro izračunati, ali što prije krenete prije će se isplatiti. Ideja je da jednostavno investirate u stvari od kojih možete imati neku vrstu prihoda, bilo da je to nekav alat s kojim kasnije možete prodavati uslugu ili neka vrsta kursa koji vas uči dobro plaćenoj vještini.

Ako kupujete jeftino, kupujete dvaput.

Kaufst du billig, kaufst du doppelt.

Kad smo kod finansija, ovo je jedna izreka koju sam čuo u Njemačkoj i koja me podsjetila na toliko glupih stvari koje sam morao kupiti duplo. Najjednostavniji primjer je miš koji sam koristio za vrijeme i nakon studija. U početku najjeftinije varijante gde sam menjao baterije svaki mjesec, kasnije malo skuplje (10€) kome se svake godine pokvari točkić ili dugme, sve dok u jednom trenutku nisam naišao na pravog neuništivog miša koji bih mogao kupiti par puta kada izračunam prethodne troškove.

Poruka je jasna, ne bacajte pare na jeftine kineske gluposti koje planirate koristiti svaki dan. Moj način razmišljanja sada je da ću kupiti nešto što ima relativno dobru vrijednost i može se kasnije prodati. Na primjer, mobilni telefon: kupio sam Samsung S20 za 400€, koristio sam ga više od godinu dana i prodao za 300€ – u minusu sam 100€. Da sam uzeo Xiaomi za 250€, ne bih ga uspio prodati nakon istog ovog perioda – u minusu sam tih 250€. Možda ćete se sada prepoznati na ovom primjeru mobilnog telefona, ali tako će biti kasnije s automobilom, stanom, kućom, zgradom…

Ljubav

Postoje dvije stvari za kojima nikada ne biste trebali juriti – pravi prijatelji i prava ljubav. Pravi partner se pronalazi baš onda kada ga ne tražite. Ne kažem da treba da se uvučete u svoju sobu i čekate. Uvijek treba da budete spremni za druženje i izlaske, pogotovo kada imate priliku upoznati nekog novog. Upoznat ćete pravu osobu kada to najmanje očekujete. Ja sam posljednja generacija koja zna kakav je bio život prije društvenih mreža. Tako da ne znam kako to ide danas kada postoji aplikacija za sve. Ali ove stvari se sigurno nisu promijenile:

 • Nemoj misliti “ja ću ga promijeniti.” Ne, nećeš.
 • Ne vraćaj se starim ljubavima! Ova pjesma ne postoji bez razloga, apsolutno ništa ne treba forsirati po svaku cijenu.
 • Ne budi zarobljenik prošlosti! To je bila samo lekcija, a ne doživotna robija. Što se prije otarasiš budale, prije ćeš naći nekog normalnog.
 • Potrebno je pronaći pravi balans. Ako ti je premalo stalo, izgubićeš je. Ako ti je previše stalo, povrijedit ćeš se.
 • Trebalo bi da bude vas dvoje protiv problema, ne vi protiv vašeg partnera.
 • Onaj koga voliš ne smije se osjećati usamljeno, pogotovo kada si tu.
 • Zanimljivo je kako sa pravom osobom kuća postaje dom.
 • Morate se kretati sa promjenama. Osoba s kojom ste sa 25 godina će se promijeniti sa 45.
 • Način da se bilo šta voli je da shvati da se može izgubiti. Većina to shvati tek kada izgube ono što i nisu znali da vole.

Posao

Jedna velika greška, koja je normalna za prvi posao, je što nisam dovoljno pregovarao o uslovima. Prvi posao, tako da je normalno zanemariti mnoge stvari, ali ne mora da bude tako:

 • Čuvajte se firmi u kojima je zabranjeno pričati o platama. Ako imate minimalno plaćene radnike, gdje šefovi dobijaju trostruku platu, normalno je da je zabranjeno pričati o platama. Da su plate visoke, htjeli bi da svima pričate o tome.
 • Startup je odličan za početak karijere. Mnogo toga se nauči, sviđalo se to vama ili ne. Ako uspije, lako biste se mogli obogatiti jer ste tu od početka. Ali ako imate porodicu i relativno malu ušteđevinu, bježite daleko od startap kompanija.
 • Budite sebični, vodite računa o sebi i iskoristite sve mogućnosti koje vam kompanija pruža za ulaganje u vas. Uradite sve certifikate i pokupite što više znanja, ne samo da biste bili bolji radnik za svoju trenutnu poziciju, već i da biste bili vredniji (imali veću vrijednost) kao radnik koga svaka kompanija želi.
 • Izbjegavajte da živite za taj jedan dan. Posao koji vam krade čitav dan, gdje imate samo taj jedan dan u sedmici za sebe, je katastrofalan. Pored posla, svaki dan bi trebalo da imate vremena i za sebe.

Pregovori o plati

Bićete plaćeni na osnovu vaših pregovaračkih vještina, a ne na osnovu vaših vještina kao programer/pravnik/ekonomista… Pritom mislim na obrazovanje, znanje i vještine koje u ovom slučaju idu u drugi plan. I još jednom napominjem da je finansijsko obrazovanje mnogo važnije od bilo kojeg zvanja profesora ili doktora. Ovako bi to trebalo izgledati:

 • Imajte više ponuda
 • Nikad nemojte reći koju platu želite, ako vas pitaju recite da tražite konkurentnu ponudu
 • Ako insistiraju da navedete platu, prvo ih pitajte koji je raspon plata za vašu poziciju i obaveze
 • Naravno, vi ćete odabrati maksimalnu vrijednost iz njihovog raspona, baš kao što bi oni odabrali minimalnu iz vašeg raspona
 • Ako baš morate prvi navesti željenu platu, tražite 15% više od plate koju ste spremni uzeti
 • Uvijek pregovarajte o ukupnom iznosu i bonusima, a ne samo o osnovici

Na oglasu fino zvuči imati 13. platu, lako se upecate i tek kasnije u ugovoru vidite da se dobija samo pod određenim uslovima. Još ako se pojavi neko iz Austrije i kaže da ima 14 plata godišnje, manje bruto odbitka i da će imati veću penziju, onda vidite da uvijek može bolje. Tajna je raditi posao kako treba i uvijek biti nezadovoljan. Važno je napomenuti da najveću povišicu dobijete kada promijenite firmu, činjenica koja se ne mijenja.

Putovanja – Istražite svijet

Toliko je čuda na ovom svijetu da jedan život nije dovoljan za istraživanje svijeta, ali pokušajte istražiti što je više moguće. Putujte što više možete, jer će vas putovanje učiniti skromnim. Kada počnete da putujete, polako ćete početi da otkrivate sebe sve bolje.

Evo jednog glupog, ali vrlo efektnog primjera. Preko vikenda idete na more, naravno odredište je Makarska. Ali zašto? Zašto ne biste otišli u Nin ili Omiš, gdje su tuševi na plažama besplatni, a plaže sa sitnim pijeskom i vrlo plitke, idealne ako imate djecu. Istražite neke nove destinacije, ne budite “glupi” turista koji ide na najgore i najskuplje plaže samo zato što tamo svi idu.

Politika

Ne morate biti politički angažovani. Tačnije, pametni ljudi izbjegavaju zauzimanje bilo kakve političke pozicije. Ipak, bitno je da ste dobro informisani i da imate svoje mišljenje o aktuelnim političkim temama. Ali nikada ne pokušavajte, po svaku cijenu, nekome nametnuti to mišljenje.

Izađite na izbore! Nikako vam se ne sviđa trenutna politička situacija? A niste izašli na izbore. U tom slučaju nemate pravo da se žalite. S jedne strane, to je vaša krivica. Pogotovo za državu kao što je Bosna, koja ima sve preduslove da bude Švajcarska Balkana. Zato vodite računa da, kao u Švajcarskoj, glasate za svaku sitnicu i mijenjajte političare što je moguće češće.

Biti iskreni prema sebi

Nikad se ne ponašajte i ne pokušavajte da budete savršeni, svako ima mane i što prije se pomirite s tim i budete ugodni da razgovarate s drugima o njima, život će vam biti lakši. Sa druge strane, da biste imali ono što nikada niste imali, morate raditi stvari koje nikada niste radili. Sve knjige koje tvrde da uspjeh dolazi lako su lažne. Ništa vrijedno u životu ne dolazi lako. Ne postoje tajne, nema prečica. Niko to neće uraditi za vas. Morate sve sami da uradite. I kada stvari postanu teške, to nije uvijek znak da radite nešto pogrešno, često je znak da ste na pravom putu, jer ta teška vremena su ono što vas oblikuje u osobu kakva treba da budete.

Za kraj

Par savjeta koje sam čuo od starijih, veoma pametnih ljudi:

 • Između dva zla, izaberite ono koje nikada ranije niste probali.
 • Otvorite oči i držite ih širom otvorene. Nikada se nemojte uspavati ili mijenjati fokus. Iskoristite svaku priliku koja vam se pruži. Drugi će reći da je to sreća, ali bez fokusa tu sreću nije moguće iskoristiti kada vam se ukaže.
 • Većina razmišlja o putovanju u prošlost, da bi rekli/uradili nešto drugačije i promijenili sadašnjost. Ali niko u sadašnjosti ne misli da može radikalno promijeniti budućnost.

Moram dodati da sam i od starijih ljudi čuo dosta gluposti. Zato sve što sam napisao uzmite sa rezervom (eng. with a grain of salt). Morate biti u stanju sami sve procijeniti i odabrati pravog mentora.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *